Uvod u umjetnu inteligenciju

Uvod u umjetnu inteligenciju je sveučilišni udžbenik koji prati kolegij Umjetna inteligencija koji se predaje na različitim diplomskim studijima Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje.

Ovim smo udžbenikom čitateljima pokušali približiti i objasniti osnovne pojmove vezane uz nebiološku inteligenciju, koja osim povijesno najstarije „dobre staromodna umjetne inteligencije“ obuhvaća i računsku i distribuiranu inteligenciju, te pokazati da se ponekad za rješavanje kompleksnih problema mogu primijeniti relativno jednostavna programska rješenja.

Autori i nakladnik ove knjige uložili su sve napore u njenoj pripremi sa željom da prenesu točne i mjerodavne informacije vezane s temom knjige. Autori i izdavač ni u kojem slučaju ne odgovaraju za slučajne ili posljedične štete povezane s izvedbom ili primjenom postupaka koji se u knjizi opisuju.

Detaljni sadržaj knjige možete pronaći u dijelu  Sadržaj knjige, a klikom na poglavlja u nastavku možete doći do pojedinih poglavlja knjige.  Cijelu knjigu u pdf formatu možete pronaći na našim stranicama ili na Scribd portalu.

Udžbenik je objavljen pod međunarodnom licencom CC BY-NC-ND 4.0 koja dopušta preuzimanje djela i dijeljenje s drugima, pod uvjetom da se navedu autori, te da se djelo ne smije mijenjati ili koristiti u komercijalne svrhe. 

 
 
 

 

Uvod u umjetnu inteligenciju - Sadržaj knjige

 

1 INTELIGENCIJA I UMJETNA INTELIGENCIJA 4
    1.1 Što je biološka inteligencija? 5
    1.2 Što je nebiološka inteligencija? 9
    1.3 Formalne definicije umjetne inteligencije 16
    1.4 Područja istraživanja umjetne inteligencije 20
    1.5 Kratka povijest umjetne inteligencije 22
    1.6 Rješavanje zadataka postupcima umjetne inteligencije 27
    1.7 Kriteriji uspjeha 29
    1.8 Cilj umjetne inteligencije (umjesto zaključka) 33