Što je Generativna umjetna inteligencija (Generative AI) i zašto je moramo biti svjesni?

"Što je Generativna umjetna inteligencija i zašto je trebamo biti svjesni" naziv je zanimljivog članka koji uvodi u novo područje umjetne inteligencije koje se posebno razvilo posljednjih godina. (https://levelup.gitconnected.com/what-is-generative-ai-and-why-you-should-be-aware-of-it-1632b3bb896b). Članak pročitajte, a ovdje ćemo prenijeti što o Generativnoj umjetnoj inteligenciji kaže jedan od njenih najpopularnijih alata ChatGPT. Na pitanje: Što je Generativna umjetna inteligencija i zašto je trebamo biti svjesni? ChatGPT je odgovorio:

Generativna umjetna inteligencija (AI) je grana umjetne inteligencije koja se bavi stvaranjem originalnog sadržaja poput slika, glazbe, teksta ili čak videa. Umjesto da se temelji na unaprijed programiranim pravilima ili zadanim podacima, generativna AI koristi algoritme dubokog učenja i neuronske mreže kako bi naučila iz uzoraka i generirala nove, autentične rezultate.

Postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali biti svjesni generativne AI. Evo nekoliko ključnih razloga:

  1. Inovacija: Generativna AI omogućuje stvaranje novih ideja, kreativnih rješenja i originalnih sadržaja koji mogu potaknuti inovacije u raznim područjima poput umjetnosti, znanosti, tehnologije i dizajna. Može potaknuti nove načine razmišljanja i inspirirati nas da istražimo nepoznate mogućnosti.

  2. Napredak tehnologije: Generativna AI je jedan od najznačajnijih napretka u području umjetne inteligencije. Njeno razumijevanje i primjena mogu pridonijeti daljnjem napretku tehnologije i otvoriti vrata novim mogućnostima. Može poboljšati postupke strojnog učenja, razumijevanje jezika, prepoznavanje slika i mnoge druge aspekte AI tehnologije.

  3. Utjecaj na društvo: Generativna AI ima potencijal da značajno utječe na društvo u različitim područjima. Na primjer, može se koristiti u medicini za razvoj novih lijekova i liječenje bolesti, u umjetnosti za stvaranje novih oblika izražavanja, u poslovanju za optimizaciju procesa i povećanje učinkovitosti. Razumijevanje njenih mogućnosti i ograničenja pomaže nam prepoznati kako je najbolje iskoristiti njen potencijal i minimizirati negativne utjecaje.

  4. Etička pitanja: Generativna AI postavlja važna etička pitanja. Mogućnost stvaranja lažnih slika, videozapisa i informacija može dovesti do problema s manipulacijom i zloupotrebom. Lažne vijesti, krivotvoreni identiteti i manipulacije medijskim sadržajima mogu izazvati štetu društvu i pojedincima. Stoga je važno razumjeti etičke aspekte generativne AI i razvijati standarde i smjernice za odgovornu upotrebu.

Kroz generativnu AI, otvaraju se nove mogućnosti za kreativnost, istraživanje i pronalazak novih rješenja. Može potaknuti napredak u područjima kao što su medicina, umjetnost, dizajn i mnogi drugi. Razumijevanje njenog potencijala pomaže nam iskoristiti te mogućnosti na najbolji mogući način.

Također, generativna AI ima utjecaj na društvo kroz svoju primjenu u različitim sektorima. Može se koristiti za razvoj novih lijekova, optimizaciju poslovnih procesa, stvaranje novih umjetničkih djela i još mnogo toga. Svjesnost o tim primjenama omogućuje nam da prepoznamo kako generativna AI može oblikovati našu budućnost i prilagodimo se tim promjenama.

Međutim, uz sve prednosti, generativna AI postavlja i važna etička pitanja. Mogućnost stvaranja lažnih informacija, slika ili videozapisa može dovesti do manipulacije, obmane i zloupotrebe. To može imati ozbiljne posljedice na društvo i pojedince. Zbog toga je potrebno biti svjestan takvih mogućnosti i razvijati smjernice i regulative koje će osigurati odgovornu upotrebu generativne AI.

Ukratko, generativna AI je tehnologija koja omogućuje stvaranje originalnih sadržaja, a važno je biti svjestan njezinog potencijala i utjecaja. To nam omogućuje iskoristiti inovacije, razumjeti njene primjene u društvu i razviti smjernice za odgovornu upotrebu.

Moram priznati da bi ovakav jasan i jezgrovit opis teško tko od nas napisao. Na opisu same sebe Generativna AI je dobro pokazala svoje mogućnosti.

Posebno je umjetnici koriste kao dodatni alat umjetničkog stvaranja. Na nedavno održanom Animafestu u Zagrebu prikazana su i dva animirana filma nastala koristeći različite alate Generativne AI:

Razgovor s autorima možete pročitati u članku Večernjeg lista - https://www.vecernji.hr/kultura/film-za-koji-su-mi-trebale-godine-ai-jem-napravim-za-samo-mjesec-dana-1687655

Ponovimo još jedan put zadnju rečenicu ChatGPT-a o tehnologiji koja će značajno obilježiti ovu dekadu: 

Ukratko, generativna AI je tehnologija koja omogućuje stvaranje originalnih sadržaja, a važno je biti svjestan njezinog potencijala i utjecaja. To nam omogućuje iskoristiti inovacije, razumjeti njene primjene u društvu i razviti smjernice za odgovornu upotrebu.